Stołówka szkolna
JADŁOSPIS dla uczniów SP - śniadania
PONIEDZIAŁEK 16.06. 2025 r.
Bułka wodna z masłem, szynką wieprzową, pomidorem, ogórkiem 360 Kcal.
Herbata z cytryną 35 Kcal. Jabłko 75 Kcal.
Alergeny 1,7
WTOREK 17.06.2025 r.
Rogal wyborowy bez maku z masłem, szynką drobiową i warzywami 350 Kcal.
Herbata z sokiem z cytryny 35 Kcal. Banan 80 Kcal.
Alergeny 1,7
ŚRODA 18.06.2025 r.
Mini bagietka z masłem i warzywami 250 Kcal.
Parówki z szynki 180 Kcal.
Herbata z sokiem z cytryny 35 Kcal. Ciasteczko owsiane 100 Kcal.
Alergeny 1,3,7
CZWARTEK 19.06.2025 r. DZIEŃ WOLNY
PIĄTEK 20 06.2025 r. DZIEŃ WOLNY
PONIEDZIAŁEK 23. 06.2025 r. DZIEŃ WOLNY
WTOREK 24.06.2025r.
Bułka owsiana z masłem, szynką drobiową i warzywami 370 Kcal.
Herbata z sokiem z cytryny 35 Kcal. Pomarańcza 50 Kcal.
Alergeny 1,7
ŚRODA 25.06.2025 r.
Bułka żytnia z pasztetem, pomidorem i ogórkiem 360 Kcal.
Herbata z cytryną 35 Kcal.
Chipsy jabłkowe 80 Kcal.
Alergeny 1,7
CZWARTEK 26.06.2025 r.
Bułka wodna z masłem, szynką wieprzową i warzywami 370 Kcal.
Herbata z cytryną 35 Kcal. Soczek owocowy 80 Kcal. Mus owocowy 65 Kcal.
Alergeny 1,7
JADŁOSPIS dla uczniów SP - obiady
PONIEDZIAŁEK 16.06 2025 R.
Barszcz czerwony z uszkami 140 Kcal.
Pieczone polędwiczki drobiowe 220 Kcal.
Sałatka brokułowa z czerwoną cebulą i słonecznikiem 90 Kcal.
Ziemniaki 120 Kcal. Jabłko 65 Kcal. Kompot wieloowocowy 38 Kcal.
Alergeny 1,3,7,9,
WTOREK 17.06.2025 r.
Zupa pomidorowa z ryżem 100 Kcal.
Kartacze z mięsem, masłem i cebulką 300 Kcal.
Surówka z kiszonej kapusty 60 Kcal.
Sok jabłkowy naturalny 80 Kcal. Banan 80 Kcal.
Alergeny 1,3,7,9
ŚRODA 18.06.2025 r.
Zupa z groszku łuszczonego z makaronem 120 Kcal.
Pieczone podudzie z kurczaka 240 Kcal.
Sałatka zielona w sosie śmietanowo – jogurtowym 75 Kcal.
Ciasteczko owsiane 100 Kcal.
Ziemniaki 120 Kcal.
Woda mineralna
Alergeny 1,7,9
CZWARTEK 19.06.2025 r. DZIEŃ WOLNY
PIĄTEK 20.06.2025 r. DZIEŃ WOLNY
PONIEDZIAŁEK 23. 06.2025 r. DZIEN WOLNY
WTOREK 24.06.2025 r.
Zupa jarzynowa z ryżem 110 Kcal.
Gulasz z fileta indyka z papryką 260 Kcal.
Kasza bulgur 80 Kcal.
Sałatka lodowa z pomidorem, rzodkiewką, ogórkiem w sosie sałatkowym 50 Kcal.
Sok wieloowocowy 80 Kcal. Pomarańcza 50 Kcal. Alergeny 1,7,9
ŚRODA 25.06 2025r.
Zupa ziemniaczana zabielana 110 Kcal.
Makaron spaghetti z mięsem wieprzowo –drobiowym, w sosie pomidorowym 300 Kcal.
Owoce suszone 80 Kcal. Kompot owocowy 35 Kcal.
Alergeny 1,3,7,9
CZWARTEK 26.06.2025 r.
Krupnik z kaszą perłową 110 Kcal.
Pierogi z serem, masłem i cukrem 290 Kcal.
Mus owocowy pitny 80 Kcal. Woda mineralna
Alergeny 1,3,7,9
JADŁOSPIS dla dla dzieci przedszkolnych
PONIEDZIAŁEK 16.06.2025 r.
ŚNIADANIE:
Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, szynką wieprzową i warzywami do wyboru,
Pomidor, ogórek, rzodkiewka 360 Kcal.
Płatki kukurydziane na mleku 120 Kcal.
Herbata owocowa 35 Kcal. Jabłko 75 Kcal.
Alergeny 1,7
OBIAD:
Barszcz czerwony z uszkami i z mięsem 140 Kcal.
Pieczone polędwiczki drobiowe 220 Kcal.
Sałatka brokułowa z czerwoną cebulą, żurawiną i słonecznikiem 90 Kcal.
Ziemniaki 120 Kcal. Kompot wieloowocowy 35 Kcal.
Alergeny 1,3,7,9,
PODWIECZOREK :
Koktajl truskawkowy – wyrób własny 80 Kcal. Bułeczka z kruszonką 105 Kcal.
Alergeny 1,3,7,
WTOREK 17.06.2025 r.
ŚNIADANIE :
Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, szynką drobiową i warzywami do wyboru, pomidor, rzodkiewka, ogórek 350 Kcal.
Płatki owsiane na mleku 120 Kcal.
Herbata z sokiem z cytryny 35 Kcal. ½ Banana 40 Kcal.
Alergeny 1,7
OBIAD :
Zupa pomidorowa z ryżem 100 Kcal.
Kartacze z mięsem, masłem i cebulką 300 Kcal.
Surówka z kiszonej kapusty 60 Kcal. Sok jabłkowy naturalny 80 Kcal.
Alergeny 1,3,7,9
PODWIECZOREK :
Serek naturalny ,, Skyr ,, 64 Kcal. Chałeczka z masłem i miodem 170 Kcal.
Alergeny 1,3,7
ŚRODA 18.06.2025 r.
SNIADANIE:
Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i warzywami 220 Kcal.
Parówki z szynki z wody z keczupem 180 Kcal.
Herbata owocowa 35 Kcal. 90 Kcal. Ciasteczko zbożowe 100 Kcal.
Alergeny : 1,3,7
OBIAD :
Zupa z groszku łuszczonego z makaronem 120 Kcal.
Pieczone podudzie z kurczaka 240 Kcal.
Sałatka zielona w sosie śmietanowo – jogurtowym 75 Kcal.
Ziemniaki 120 Kcal. Woda mineralna
Alergeny 1,7,9
PODWIECZOREK :
Kasza kus – kus na mleku z sokiem malinowym 140 Kcal.
Wafelek ryżowy 30 Kcal.
Alergeny 1,3,7
CZWARTEK 19.06.2025 r. DZIEŃ WOLNY
PIĄTEK 20. 06. 2025 r.
ŚNIADANIE :
Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem serem żółtym, twarogowym i topionym, oraz warzywami do wyboru 380 Kcal.
Kakao / herbata dla alergików 80 Kcal. / 35 Kcal.
Mus owocowy pitny 80 Kcal.
Alergeny: 1,3,7
OBIAD :
Zupa grysikowa na rosole 100 Kcal.
Jajko sadzone 90 Kcal.
Ziemniaki 120 Kcal. Gotowana marchewka z groszkiem, zabielana mąką 70 Kcal.
Kompot owocowy 35 Kcal.
Alergeny : 1,3,7,9,
PODWIECZOREK :
Ciasto drożdżowe z truskawkami – wyrób własny 230 Kcal.
Woda mineralna
PONIEDZIAŁEK 23.06.2025 r.
ŚNIADANIE
Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, szynka drobiową i warzywami. 350 Kcal.
Płatki kukurydziane na mleku 130 Kcal.
Herbata owocowa 35 Kcal. Jabłko 65 Kcal.
Alergeny: 1,7
OBIAD :
Zupa koperkowa z ryżem 100 Kcal.
Naleśniki z dżemem /cukrem pudrem/ serem twarogowym – wyrób własny 290 Kcal.
Kompot wieloowocowy 35 Kcal.
Alergeny :1,3,7,9
PODWIECZOREK :
Kanapki z masłem i z kabanosem 340 Kcal. Herbata z sokiem z cytryny 35 Kcal.
Alergeny : 1,3,7
WTOREK 24.06.2025 r.
SNIADANIE :
Kanapki z różnego rodzaju pieczywa z masłem, szynką wieprzową i warzywami do wyboru
Pomidor, ogórek, rzodkiewka, sałata zielona 360 Kcal.
Płatki owsiane na mleku 120 Kcal.
Herbata z cytryną 35 Kcal. Pomarańcz 50 Kcal.
Alergeny : 1,7
OBIAD :
Zupa jarzynowa z ryżem 110 Kcal.
Gulasz z fileta indyka z papryką 260 Kcal.
Kasza bulgur 80 Kcal.
Sałatka lodowa z pomidorem, rzodkiewką, ogórkiem w sosie sałatkowym 50 Kcal.
Sok wieloowocowy 80 Kcal.
Alergeny : 1,7,9
PODWIECZOREK :
Bułeczka pszenna z masłem 120 Kcal. Napój probiotyczny Actimel 80 Kcal.
ŚRODA 25.06.2025 r.
ŚNIADANIE :
Kanapki z pieczywa mieszanego z pasztetem i warzywami do wyboru 360 Kcal.
Herbata owocowa 35 Kcal. Chipsy jabłkowe 80 Kcal.
Alergeny: 1,3,7
OBIAD:
Zupa ziemniaczana zabielana na wywarze mięsno warzywnym 120 Kcal.
Makaron spaghetti z mięsem wieprzowo – drobiowym w sosie pomidorowym 300 Kcal.
Kompot owocowy 35 Kcal.
Alergeny :1,3,7,9
PODWIECZOREK :
Sałatka wieloowocowa – wyrób własny 90 Kcal. Wafelek kukurydziany / ryżowy 50 Kcal.
Alergeny :1,7
CZWARTEK 26.06.2025 r.
ŚNIADANIE:
Kanapki z różnego rodzaju pieczywa z masłem i warzywami 240 Kcal.
Parówki z szynki z keczupem 180 Kcal. Mus owocowy pitny 90 Kcal.
Herbata z sokiem z cytryny 35 Kcal. Alergeny: 1,3,7
OBIAD :
Zupa krupnik z kaszą perłową 110 Kcal.
Pierogi z serem, masłem, cukrem i cynamonem 290 Kcal.
Woda mineralna Alergeny: 1,3,7,9
PODWIECZOREK :
Kanapki z masłem / makrelą wędzoną 290 Kcal. Herbata z cytryną 35 Kcal.
Alergeny : 1,7
PIĄTEK 27.06.2025 r.
ŚNIADANIE :
Kanapki z różnego rodzaju pieczywa z masłem, serem żółtym, twarogowym i topionym, warzywami do wyboru 370 Kcal.
Herbata owocowa 35 Kcal. Truskawka świeża 30 Kcal.
Alergeny : 1,7
OBIAD:
Zupa grysikowa na rosole 100 Kcal.
Pieczony filet z mintaja w sosie ziołowym 240 Kcal.
Ziemniaki 120 Kcal. Kompot owocowy 35 Kcal.
Alergeny : 1,3,7,9
PODWIECZOREK :
Ciasto bananowe – wyrób własny 240 Kcal. Mleko 80 Kcal.
Alergeny: 1,3,7,
PONIEDZIAŁEK 30.06.2025 r.
ŚNIADANIE :
Płatki ryżowe na mleku 120 Kcal.
Kanapki z różnego rodzaju pieczywa z masłem, szynką drobiową i warzywami do wyboru
370 Kcal.
Herbata owocowa 35 Kcal. Jabłko 65 Kcal. OBIAD:
Żurek z ziemniakami 100 Kcal.
Makaron z serem twarogowym, miodem i bakaliami 240 Kcal. Kompot 35 Kcal.
Alergeny : 1,3,7,9
PODWIECZOREK:
Kanapki z masłem i pasztetem 310 Kcal. Woda mineralna
Alergeny: 1,7,
Alergeny 1,3,4,9
PODWIECZOREK: Naleśniki z konfiturą i cukrem pudrem – wyrób własny 260 Kcal.
Woda mineralna .
Alergeny 1,3,7
Zarządzenie Nr 3 / 2022Dyrektora Zespołu Szkolno-Przedszkolnego we Frydrychowicach z dnia 23.08.2022r. w sprawie: odpłatności za żywienie dla dzieci z Zespołu Szkolno-Przedszkolnego im. Jana Brzechwy we Frydrychowicach w roku szkolnym 2022/2023
Na podstawie art.106 ust.3 Ustawy z dnia 14 grudnia 2016r. Prawo Oświatowe (Dz. U.z 2021r, poz. 1082) oraz w porozumieniu z Organem Prowadzącym
zarządzam, co następuje:
- 1
- W celu zapewnienia prawidłowej realizacji zadań opiekuńczych, a w szczególności wspieranie prawidłowego rozwoju dzieci uczęszczających do ZSP we Frydrychowicach istnieje możliwość korzystania z wyżywienia obejmującego śniadanie, obiad i podwieczorek. Żywienie prowadzi się w okresie, w którym odbywają się zajęcia w Zespole Szkolno Przedszkolnym.
- 2
- Do korzystania z posiłków przygotowywanych przez kuchnię szkolną i wydawanych w stołówce szkolnej uprawnieni są:
- dzieci z przedszkola i uczniowie szkoły,
- pracownicy pedagogiczni
- 3
- Uczniowie mogą korzystać z dwóch posiłków –śniadania, obiadu
- Dzieci z przedszkola z trzech posiłków- śniadanie , obiad, podwieczorek
- Pracownicy pedagogiczni mogą korzystać z dwóch posiłków –śniadania, obiadu
- 4
- Posiłki wydawane są w godzinach: od 8.30 do 14.00 / w przypadku wyjazdu na zawody, wycieczki , konkursy, posiłki wydawane do godz.14.45/
- W stołówce wywieszony jest jadłospis na 5 dni
- 5
- Korzystanie z posiłków w Zespole jest odpłatne.
- Finansowanie wyżywienia może odbywać się z różnych źródeł:
- a) wpłat rodziców (opiekunów prawnych) dzieci korzystających z wyżywienia,
- b) wpłat pracowników pedagogicznych korzystających z wyżywienia,
- c) ze środków GOPS dla osób będących w trudnej sytuacji materialnej otrzymujących pomoc socjalną w formie bezpłatnych posiłków wydawanych na podstawie decyzji Ośrodka Pomocy Społecznej,( w przypadku pandemii do kosztów obiadu zostają wliczone koszty opakowania- obiady na wynos)
- 6
- Opłata za posiłek ucznia, dziecka to wysokość kosztów produktów do przygotowania posiłku.
Stawka dzienna w Szkole:
– Śniadanie 4,00 zł
– Obiad 6,00 zł
Stawka dzienna w Przedszkolu:
– Śniadanie 3,00 zł
– Obiad 5,00 zł
– Podwieczorek 2,00 zł
- Opłata za posiłek pracownika pedagogicznego wynosi:
– śniadanie 6,00 zł
– obiad 9,00 zł
- 7
1.Rodzice zobowiązuje się do terminowego wniesienia opłaty za korzystanie
z posiłków do 25 następnego miesiąca / tj. za miesiąc styczeń w lutym /,
/ w miesiącu grudniu należy dokonać wpłaty do 29 grudnia/
na : konto Zespołu Szkolno Przedszkolnego im. Jana Brzechwy we Frydrychowicach
- Wadowicka 77 34-108 Frydrychowice
Numer konta: 13105011001000002279260174
W tytule przelewu wpisując w tytule przelewu:
Imię i Nazwisko dziecka
KLASA /PRZEDSZKOLE
- śniadanie , obiad , podwieczorek, herbata
za jaki miesiąc: (np. za wrzesień )
- Opłaty należy dokonywać za pośrednictwem wpłaty przelewu na konto Zespołu nr:
blankieciki o sumie wpłaty za dany miesiąc wydaje intendent
- Termin płatności oznacza dzień wpływu należności na rachunek bankowy wskazany
w punkcie nr 1 - Odpisów i korekt w wysokości wpłat dokonuje wyłącznie intendent stołówki.
5. Całkowitą rezygnację z żywienia należy zgłosić do końca miesiąca
osobiście lub internetowo u intendenta szkoły.
- 8
- Nieobecność dziecka korzystającego ze stołówki szkolnej należy zgłosić telefonicznie
w sekretariacie szkoły ; 33 879 5729
w pierwszym dniu nieobecności dziecka lub na adres e-mailowy szkoły
2.W przypadku planowanej nieobecności w szkole całej klasy/grupy/wycieczki, zielonej szkoły, wychowawca klasy powinien zgłosić ten fakt przynajmniej dwa dni wcześniej
- Koszty obiadów i śniadań w dniu zgłoszenia nie są zwracane. Odpis będzie uwzględniony na drugi dzień od zgłoszenia.
- Nieuzasadniona lub niezgłoszona nieobecność na posiłku nie skutkuje zwrotem opłaty.
- 9
- Podczas spożywania posiłków obowiązują zasady kulturalnego zachowania.
- Nadzór nad uczniami w stołówce sprawują nauczyciele dyżurujący lub wychowawcy
- Na terenie stołówki nie można wnosić kurtek, tornistrów, plecaków itp.
- Uczeń korzystający z obiadów zobowiązany jest do przestrzegania poleceń wychowawców i personelu kuchni.
- Naczynia po spożyciu posiłku należy odstawić w wyznaczonym miejscu.
- Sztućce oraz inne przedmioty stanowiące wyposażenie stołówki należy stosować zgodnie z ich przeznaczeniem.
- Za szkody umyślnie spowodowane w stołówce odpowiada uczeń, a finansowo jego rodzice lub opiekunowie.
- Za nie stosowanie się do regulaminu stołówki, uczeń może zostać skreślony z listy
korzystających z posiłku.
- 10
- O wszystkich sprawach zawiązanych z organizacją pracy stołówki decyduje dyrektor szkoły.
- 11
- Zarządzenie obowiązuje od dnia 01.09.2022r.
- 12
- Traci moc Zarządzenie Nr 01/ 2021 z dnia 04.01.2021r.