Stołówka szkolna

JADŁOSPIS dla uczniów SP - śniadania

PONIEDZIAŁEK 16.06. 2025 r.

Bułka wodna z masłem, szynką wieprzową, pomidorem, ogórkiem                              360 Kcal.

Herbata z cytryną          35 Kcal.                                                                                  Jabłko    75 Kcal.

Alergeny 1,7

WTOREK 17.06.2025 r.

Rogal wyborowy bez maku z masłem, szynką drobiową i warzywami                            350 Kcal.

Herbata z sokiem z cytryny       35 Kcal.                                                                     Banan    80 Kcal.

Alergeny 1,7

ŚRODA 18.06.2025 r.

Mini bagietka z masłem i warzywami                                                                                     250 Kcal.

Parówki z szynki                                                                                                                          180 Kcal.

Herbata z sokiem z cytryny  35 Kcal.                                               Ciasteczko owsiane     100 Kcal.

Alergeny 1,3,7

CZWARTEK 19.06.2025 r. DZIEŃ WOLNY

PIĄTEK 20 06.2025 r. DZIEŃ WOLNY

PONIEDZIAŁEK 23. 06.2025 r. DZIEŃ WOLNY

WTOREK 24.06.2025r.

Bułka owsiana z masłem, szynką drobiową i warzywami                                                   370 Kcal.

Herbata z sokiem z cytryny       35 Kcal.                                                  Pomarańcza            50 Kcal.

Alergeny 1,7

ŚRODA 25.06.2025 r.

Bułka żytnia z pasztetem, pomidorem i ogórkiem                                                               360 Kcal.

Herbata z cytryną       35 Kcal.

Chipsy jabłkowe   80 Kcal.

Alergeny 1,7

CZWARTEK 26.06.2025 r.

Bułka wodna z masłem, szynką wieprzową i warzywami                                                   370 Kcal.

Herbata z cytryną        35 Kcal.      Soczek owocowy    80 Kcal.       Mus owocowy            65 Kcal.

Alergeny 1,7

JADŁOSPIS dla uczniów SP - obiady

PONIEDZIAŁEK 16.06 2025 R.

Barszcz czerwony z uszkami                                                                                                     140 Kcal.

Pieczone polędwiczki drobiowe                                                                                              220 Kcal.

Sałatka brokułowa z czerwoną cebulą i słonecznikiem                                                         90 Kcal.

Ziemniaki    120 Kcal.              Jabłko       65 Kcal.                         Kompot wieloowocowy  38 Kcal.

Alergeny 1,3,7,9,

WTOREK 17.06.2025 r.

Zupa pomidorowa z ryżem                                                                                                       100 Kcal.

Kartacze z mięsem, masłem i cebulką                                                                                    300 Kcal.

Surówka z kiszonej kapusty                                                                                                        60 Kcal.

Sok jabłkowy naturalny      80 Kcal.                                     Banan    80 Kcal.

Alergeny 1,3,7,9

ŚRODA 18.06.2025 r.

Zupa z groszku łuszczonego z makaronem                                                                           120 Kcal.

Pieczone podudzie z kurczaka                                                                                                 240 Kcal.

Sałatka zielona w sosie śmietanowo – jogurtowym                                                              75 Kcal.

Ciasteczko owsiane      100 Kcal.

Ziemniaki       120 Kcal.

Woda mineralna

Alergeny 1,7,9

CZWARTEK 19.06.2025 r.   DZIEŃ WOLNY

PIĄTEK 20.06.2025 r. DZIEŃ WOLNY

PONIEDZIAŁEK 23. 06.2025 r. DZIEN WOLNY

WTOREK 24.06.2025 r.

Zupa jarzynowa z ryżem                                                                                                            110 Kcal.

Gulasz z fileta indyka z papryką                                                                                               260 Kcal.

Kasza bulgur                                                                                                                                  80 Kcal.

Sałatka lodowa z pomidorem, rzodkiewką, ogórkiem w sosie sałatkowym                      50 Kcal.

Sok wieloowocowy       80 Kcal.                     Pomarańcza      50   Kcal.                   Alergeny 1,7,9

ŚRODA 25.06 2025r.

Zupa ziemniaczana zabielana                                                                                                   110 Kcal.

Makaron spaghetti z mięsem wieprzowo –drobiowym, w sosie pomidorowym           300 Kcal.

Owoce suszone     80 Kcal.                                                                    Kompot owocowy     35 Kcal.

Alergeny 1,3,7,9

CZWARTEK 26.06.2025 r.

Krupnik z kaszą perłową                                                                                                           110 Kcal.

Pierogi z serem, masłem i cukrem                                                                                         290 Kcal.

Mus owocowy pitny         80 Kcal.                 Woda mineralna

Alergeny 1,3,7,9

JADŁOSPIS dla dla dzieci przedszkolnych

PONIEDZIAŁEK 16.06.2025 r.

ŚNIADANIE:

Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, szynką wieprzową i warzywami do wyboru,

Pomidor, ogórek, rzodkiewka                                                                                                  360 Kcal.

Płatki kukurydziane na mleku                                                                                                  120 Kcal.

Herbata owocowa   35 Kcal.                                                    Jabłko     75 Kcal.

Alergeny 1,7

OBIAD:

Barszcz czerwony z uszkami i z mięsem                                                                                 140 Kcal.

Pieczone polędwiczki drobiowe                                                                                              220 Kcal.

Sałatka brokułowa z czerwoną cebulą, żurawiną i słonecznikiem                                      90 Kcal.

Ziemniaki       120 Kcal.                                                                  Kompot wieloowocowy    35 Kcal.

Alergeny 1,3,7,9,

PODWIECZOREK :

Koktajl truskawkowy – wyrób własny    80 Kcal.               Bułeczka z kruszonką            105 Kcal.

Alergeny 1,3,7,

WTOREK 17.06.2025 r.

ŚNIADANIE :

Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, szynką drobiową i warzywami do wyboru, pomidor, rzodkiewka, ogórek                                                                                                  350 Kcal.

Płatki owsiane na mleku                                                                                                           120 Kcal.

Herbata z sokiem z cytryny    35 Kcal.                                            ½ Banana                         40 Kcal.

Alergeny 1,7

OBIAD :

Zupa pomidorowa z ryżem                                                                                                       100 Kcal.

Kartacze z mięsem, masłem i cebulką                                                                                    300 Kcal.

Surówka z kiszonej kapusty         60 Kcal.             Sok jabłkowy naturalny                          80 Kcal.

Alergeny 1,3,7,9

 

PODWIECZOREK :

Serek naturalny  ,, Skyr ,,      64 Kcal.                              Chałeczka z masłem i miodem   170 Kcal.

Alergeny 1,3,7

ŚRODA 18.06.2025 r.

SNIADANIE:

Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem i warzywami                                                    220 Kcal.

Parówki z szynki z wody z keczupem                                                                                      180 Kcal.

Herbata owocowa      35 Kcal.          90 Kcal.                                  Ciasteczko zbożowe    100 Kcal.

Alergeny : 1,3,7

OBIAD :

Zupa z groszku łuszczonego z makaronem                                                                            120 Kcal.

Pieczone podudzie z kurczaka                                                                                                 240 Kcal.

Sałatka zielona w sosie śmietanowo – jogurtowym                                                               75 Kcal.

Ziemniaki          120 Kcal.           Woda mineralna

Alergeny 1,7,9

PODWIECZOREK :

Kasza kus – kus na mleku z sokiem malinowym                                                                   140 Kcal.

Wafelek ryżowy         30 Kcal.

Alergeny 1,3,7

CZWARTEK 19.06.2025 r. DZIEŃ WOLNY

PIĄTEK 20. 06. 2025 r.

ŚNIADANIE :

Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem serem żółtym, twarogowym i topionym, oraz warzywami do wyboru                                                                                                              380 Kcal.

Kakao / herbata  dla alergików                                                                                 80 Kcal. / 35 Kcal.

Mus owocowy pitny                                                                                                                     80 Kcal.

Alergeny: 1,3,7

OBIAD :

Zupa grysikowa na rosole                                                                                                         100 Kcal.

Jajko sadzone                                                                                                                                90 Kcal.

Ziemniaki        120 Kcal.           Gotowana marchewka z groszkiem, zabielana mąką        70 Kcal.

Kompot owocowy        35 Kcal.

Alergeny : 1,3,7,9,

PODWIECZOREK :

Ciasto drożdżowe z truskawkami – wyrób własny                                                               230 Kcal.

Woda mineralna

PONIEDZIAŁEK  23.06.2025 r.

ŚNIADANIE

Kanapki z pieczywa mieszanego z masłem, szynka drobiową i warzywami.                   350 Kcal.

Płatki kukurydziane na mleku                                                                                                  130 Kcal.

Herbata owocowa    35 Kcal.                                                                                     Jabłko      65 Kcal.

Alergeny: 1,7

OBIAD :

Zupa koperkowa z ryżem                                                                                                          100 Kcal.

Naleśniki z dżemem /cukrem pudrem/ serem twarogowym – wyrób własny                290 Kcal.

Kompot wieloowocowy      35 Kcal.

Alergeny :1,3,7,9

PODWIECZOREK :

Kanapki z masłem i z kabanosem     340 Kcal.              Herbata z sokiem z cytryny       35 Kcal.

Alergeny : 1,3,7

WTOREK 24.06.2025 r.

SNIADANIE :

Kanapki z różnego rodzaju pieczywa z masłem, szynką wieprzową i warzywami do wyboru

Pomidor, ogórek, rzodkiewka, sałata zielona                                                                      360 Kcal.

Płatki owsiane na mleku                                                                                                           120 Kcal.

Herbata z cytryną    35 Kcal.                                                                           Pomarańcz        50 Kcal.

Alergeny : 1,7

OBIAD :

Zupa jarzynowa z ryżem                                                                                                            110 Kcal.

Gulasz z fileta indyka z papryką                                                                                               260 Kcal.

Kasza bulgur                                                                                                                                  80 Kcal.

Sałatka lodowa z pomidorem, rzodkiewką, ogórkiem w sosie sałatkowym                    50 Kcal.

Sok wieloowocowy         80 Kcal.

Alergeny : 1,7,9

PODWIECZOREK :

Bułeczka pszenna z masłem   120 Kcal.                        Napój probiotyczny Actimel          80 Kcal.

ŚRODA 25.06.2025 r.

ŚNIADANIE :

Kanapki z pieczywa mieszanego z pasztetem i warzywami do wyboru                           360 Kcal.

Herbata owocowa     35 Kcal.                                                             Chipsy jabłkowe          80 Kcal.

Alergeny: 1,3,7

OBIAD:

Zupa ziemniaczana zabielana na wywarze mięsno warzywnym                                       120 Kcal.

Makaron spaghetti z mięsem wieprzowo – drobiowym w sosie pomidorowym           300 Kcal.

Kompot owocowy     35 Kcal.

Alergeny :1,3,7,9

PODWIECZOREK :

Sałatka wieloowocowa – wyrób własny     90 Kcal.    Wafelek kukurydziany / ryżowy    50 Kcal.

Alergeny :1,7

CZWARTEK 26.06.2025 r.

ŚNIADANIE:

Kanapki z różnego rodzaju pieczywa z masłem i warzywami                                             240 Kcal.

Parówki z szynki z keczupem        180 Kcal.                           Mus owocowy pitny              90 Kcal.

Herbata z sokiem z cytryny      35 Kcal.                             Alergeny: 1,3,7

OBIAD :

Zupa krupnik z kaszą perłową                                                                                                  110 Kcal.

Pierogi z serem, masłem,  cukrem i cynamonem                                                                290 Kcal.

Woda mineralna                                             Alergeny: 1,3,7,9

PODWIECZOREK :

Kanapki z masłem /  makrelą wędzoną           290 Kcal.                  Herbata z cytryną       35 Kcal.

Alergeny : 1,7

PIĄTEK 27.06.2025 r.

ŚNIADANIE :

Kanapki z różnego rodzaju pieczywa z masłem, serem żółtym, twarogowym i topionym, warzywami do wyboru                                                                                                              370 Kcal.

Herbata owocowa     35 Kcal.                                                 Truskawka świeża                    30 Kcal.

Alergeny : 1,7

OBIAD:

Zupa grysikowa na rosole                                                                                                         100 Kcal.

Pieczony filet z mintaja w sosie ziołowym                                                                             240 Kcal.

Ziemniaki      120 Kcal.                                                                         Kompot  owocowy       35 Kcal.

Alergeny : 1,3,7,9

PODWIECZOREK :

Ciasto bananowe – wyrób własny          240 Kcal.                                                   Mleko    80 Kcal.

Alergeny: 1,3,7,

PONIEDZIAŁEK 30.06.2025 r.

ŚNIADANIE :

Płatki ryżowe na mleku                                                                                                            120 Kcal.

Kanapki z różnego rodzaju pieczywa z masłem, szynką drobiową i warzywami do wyboru

370 Kcal.

Herbata owocowa     35 Kcal.                                                                                     Jabłko     65 Kcal. OBIAD:

Żurek z ziemniakami                                                                                                                  100 Kcal.

Makaron z serem twarogowym, miodem i bakaliami        240 Kcal.               Kompot      35 Kcal.

Alergeny : 1,3,7,9

PODWIECZOREK:

Kanapki z masłem i  pasztetem           310 Kcal.             Woda mineralna

Alergeny: 1,7,

Alergeny 1,3,4,9

PODWIECZOREK: Naleśniki z konfiturą i cukrem pudrem  – wyrób własny              260 Kcal.

Woda mineralna .

Alergeny 1,3,7

Zarządzenie Nr 3 / 2022Dyrektora Zespołu Szkolno-Przedszkolnego we Frydrychowicach z dnia 23.08.2022r. w sprawie: odpłatności za żywienie dla dzieci z Zespołu Szkolno-Przedszkolnego im. Jana Brzechwy we Frydrychowicach w roku szkolnym 2022/2023

Na podstawie art.106 ust.3   Ustawy z dnia 14 grudnia 2016r. Prawo Oświatowe (Dz. U.z 2021r,  poz. 1082) oraz w porozumieniu  z Organem Prowadzącym

zarządzam, co następuje:

  • 1
  1. W celu zapewnienia prawidłowej realizacji zadań opiekuńczych, a w szczególności wspieranie prawidłowego rozwoju dzieci uczęszczających do ZSP we Frydrychowicach istnieje możliwość korzystania z wyżywienia obejmującego śniadanie, obiad i podwieczorek. Żywienie prowadzi się w okresie, w którym odbywają się zajęcia w Zespole Szkolno Przedszkolnym.
  • 2
  1. Do korzystania z posiłków przygotowywanych przez kuchnię szkolną i wydawanych w stołówce szkolnej uprawnieni są:
  2. dzieci z przedszkola i uczniowie szkoły,
  3. pracownicy pedagogiczni
  • 3
  1. Uczniowie mogą korzystać z dwóch posiłków –śniadania, obiadu
  2. Dzieci z przedszkola z trzech posiłków- śniadanie , obiad, podwieczorek
  1. Pracownicy pedagogiczni mogą korzystać z dwóch posiłków –śniadania, obiadu
  • 4
  1. Posiłki wydawane są w godzinach: od 8.30 do 14.00 / w przypadku wyjazdu  na zawody, wycieczki , konkursy, posiłki wydawane do godz.14.45/
  2. W stołówce wywieszony jest jadłospis na 5 dni
  • 5
  1. Korzystanie z posiłków w Zespole jest odpłatne.
  2. Finansowanie wyżywienia może odbywać się z różnych źródeł:
  3. a) wpłat rodziców (opiekunów prawnych) dzieci korzystających z wyżywienia,
  4. b) wpłat pracowników pedagogicznych korzystających z wyżywienia,
  5. c) ze środków GOPS dla osób będących w trudnej sytuacji materialnej otrzymujących pomoc socjalną w formie bezpłatnych posiłków wydawanych na podstawie decyzji Ośrodka Pomocy Społecznej,( w przypadku pandemii do kosztów obiadu zostają  wliczone koszty opakowania- obiady na wynos)
  • 6
  1. Opłata za posiłek ucznia, dziecka to wysokość kosztów produktów do przygotowania posiłku.

Stawka dzienna w Szkole:

– Śniadanie 4,00 zł

– Obiad       6,00 zł

Stawka dzienna w Przedszkolu:

– Śniadanie 3,00  zł

– Obiad       5,00  zł

– Podwieczorek 2,00 zł

  1. Opłata za posiłek pracownika pedagogicznego wynosi:

– śniadanie 6,00 zł

– obiad       9,00 zł

  • 7

1.Rodzice zobowiązuje się  do  terminowego wniesienia opłaty za korzystanie
z posiłków   do 25 następnego  miesiąca / tj. za miesiąc styczeń w lutym /,

/ w miesiącu grudniu należy dokonać wpłaty do 29 grudnia/

na : konto  Zespołu Szkolno Przedszkolnego im. Jana  Brzechwy we Frydrychowicach

  1. Wadowicka 77 34-108 Frydrychowice

    Numer konta: 13105011001000002279260174

W tytule przelewu wpisując w tytule przelewu:
Imię i Nazwisko dziecka
KLASA /PRZEDSZKOLE

  1. śniadanie , obiad , podwieczorek, herbata

za jaki miesiąc: (np.  za wrzesień )

  1. Opłaty należy dokonywać za pośrednictwem wpłaty przelewu na konto Zespołu  nr:

               blankieciki o sumie wpłaty za dany miesiąc wydaje intendent

  1. Termin płatności oznacza dzień wpływu należności na rachunek bankowy wskazany
    w punkcie nr 1
  2. Odpisów i korekt w wysokości wpłat dokonuje wyłącznie intendent stołówki.
    5. Całkowitą rezygnację z żywienia należy zgłosić do końca miesiąca
    osobiście lub internetowo u  intendenta szkoły.
  • 8
  1. Nieobecność dziecka korzystającego ze stołówki szkolnej należy zgłosić telefonicznie
    w sekretariacie szkoły ;   33 879 5729
    w pierwszym dniu nieobecności dziecka lub na adres e-mailowy szkoły

2.W przypadku planowanej nieobecności w szkole całej klasy/grupy/wycieczki, zielonej szkoły, wychowawca klasy powinien zgłosić ten fakt przynajmniej dwa dni wcześniej

  1. Koszty obiadów i śniadań w dniu zgłoszenia nie są zwracane. Odpis będzie uwzględniony na drugi dzień od zgłoszenia.
  2. Nieuzasadniona lub niezgłoszona nieobecność na posiłku nie skutkuje zwrotem opłaty.
  • 9
  1. Podczas spożywania posiłków obowiązują zasady kulturalnego zachowania.
  2. Nadzór nad uczniami w stołówce sprawują nauczyciele dyżurujący lub wychowawcy
  3. Na terenie stołówki nie można wnosić kurtek, tornistrów, plecaków itp.
  4. Uczeń korzystający z obiadów zobowiązany jest do przestrzegania poleceń wychowawców i personelu kuchni.
  5. Naczynia po spożyciu posiłku należy odstawić w wyznaczonym miejscu.
  6.  Sztućce oraz inne przedmioty stanowiące wyposażenie stołówki należy stosować zgodnie z ich przeznaczeniem.
  7.  Za szkody umyślnie spowodowane w stołówce odpowiada uczeń, a finansowo jego rodzice lub opiekunowie.
  8.  Za nie stosowanie się do regulaminu stołówki, uczeń może zostać skreślony z listy

korzystających z posiłku.

  • 10
  1. O wszystkich sprawach zawiązanych z organizacją pracy stołówki decyduje dyrektor szkoły.
  • 11
  1. Zarządzenie obowiązuje od dnia 01.09.2022r.
  • 12
  1. Traci moc Zarządzenie Nr 01/ 2021 z dnia 04.01.2021r.